‘’Een fout woord is kennelijk erger dan een mishandeling.’’
Dat is de reactie van fractieleider Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam op het gewelddadige incident in Dordrecht waarbij de Rotterdamse politie op 5 december betrokken was.
‘’Heeft korpschef Fred Westerbeke van het korps Rotterdam zich al publiekelijk uitgesproken tegen het feit dat een agent zich racistisch heeft uitgelaten? Waar is het normerend optreden?’’ Dit twitterde fractieleider Stephan van Baarle van Denk. Hij was de eerste.
Aanleiding: uitgelekte videobeelden met geluid waarop te horen schijnt te zijn dat de politie het woord ‘kutneger’ gebruikt. Hieraan gaat een levensbedreigende vechtpartij vooraf waarbij een van de verdachten de vrouwelijke agente probeert te verstikken. Die verdachte heeft ook twee weken vastgezeten wegens poging tot doodslag.
‘’Ik neem afstand van elke vorm van racisme. En ik vind ook dat we dit goed moeten onderzoeken. Maar ik wijs er wel op dat GroenLinks en Denk in Rotterdam óók moord en brand schreeuwden over vermeend racisme van agenten die een vrouw hadden gearresteerd in het Vroesenpark vorig jaar. Wat bleek: de rechter oordeelde dat er geen sprake van was en de vrouw moest een schadevergoeding betalen. Met andere woorden: goed onderzoeken en achteraf oordelen’’, vindt Vincent Karremans, de fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam.
Hij reageert daarmee op de tweets van de raadsleden Kockelkoren en Leewis van GroenLinks, die hun verontwaardiging over mogelijk racisme niet konden ophouden. En dat geldt ook voor Denk-baas Kuzu en Nida-raadslid Büyükçifçi.
Volgens mededeling van de politie raakten twee agenten op 5 december verwikkeld geraakt in een vechtpartij met een gezin. In de situatie zijn de agenten geconfronteerd met ernstig geweld. Meerdere leden van het gezin zijn ook aangehouden. Een van de gezinsleden heeft twee weken in hechtenis gezeten.
Het incident is gefilmd door een camera die bevestigd is aan het flatgebouw, aldus de politie. ''Er zijn beeld- en geluidopnames van het incident vastgelegd. Op basis van deze signalen en beelden, heeft de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten onder leiding van het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart waarbij de situatie en het optreden van de agenten onderzocht wordt. Het is belangrijk om te onderzoeken wat er gebeurd is, welke uitlatingen er gedaan zijn, door wie en onder welke omstandigheden. De politie heeft dinsdagavond 29 december de aangiften ontvangen van de raadsman.''
De politie kan nog niet inhoudelijk reageren op het incident vanwege het lopende onderzoek en de zitting van de verdachten die op 14 januari plaatsvindt.